понедељак, 18. јануар 2016.

БОГОЈЕВИЋ: Рајс нам је пружио руку спасења

Шта за Вас представља дело Арчибалда Рајса и како би оно могло послужити нашем народу у 21. веку?

- Некада се говорило да озбиљни народи уче на најпрестижнијим универзитетима – Харварду, Оксфорду и Кембриџу, а трагични Срби на својим грешкама.

Заиста не постоји народ коме су се грешке из историје толико пута поновила као Србима. Ми своју историју и не знамо и не поштујемо довољно, иначе не бисмо дозволили да сваки режим који дође на власт мења историју по својој вољи и нахођењу.

Срби се морају освестити и окренути једни другима, морамо научити своју историју јер немамо више права на грешке...

Руку помоћи и спасења пружио нам је др Арчибалд Рајс још 1928. године када је написао свој политичи тестамент под називом „Чујте Срби“ али Срби ту руку помоћи још нису прихватили.

Чујте Срби да имамо једну целовиту књигу која нам објашњава узроке наше пропасти и указује на визије нашег спасења.

Данас је др Рајс један од људи који се највише цитира, од његових закључака о политичој елити и корупцији, па све до предлога за изградњу брана и стратегија одбране од поплава. Ипак мене то асоцира на ону причу о крчагу, када отац бије сина пре него што крене по воду јер батине не вреде када се крчаг разбије. Зато сматрам да се књига „Чујте Срби“ треба читати и разумети пре него што дође до грешака на које нам тако детаљно и једноставно указује др Рајс.

Због свега горе наведеног од срца подржавам иницијативу да се књига „Чујте Срби“ уведе као обавезна литература у школе, по могућству завршне разреде средњих школа.



Милан Богојевић, писац