ДОГАЂАЈИ

- Издавачка кућа ПРОМЕТЕЈ објавила је књигу "Арчибалд Рајс-војник истине и правде" у децембру 2020 год.

- На Сајму књига у Београду представљена су "Изабрана дела др Арчибалда Рајса" у пет томова, приређена од стране КПУ и Завода за уџбенике, дана 21.10.2019. год. 

- Поводом 90. годишњице од смрти Арчибалда Рајса, одржана је државна церемонија у Топчидерском парку. Представници Владе Републике Србије, Амбасаде Швајцарске конфедерације у Београду, Министарства одбране Србије, Министарства  унутрашњих  послова Србије,  Криминалистичко-полицијског универзитета и удружења грађана која негују сећања на Први светски рат, положили су у Топчидерском парку венце на споменик Арчибалду Рајсу, дана 08.08.2019. год.

- На Београдском сајму књига промовисана је књига у издању КПА "Утисци из рата једног седамнаестогодишњег српског добровољца" аутора Едуара Петровића, за коју је предговор написао др Арчибалд Рајс. Иницијативни одбор "У ИМЕ СЕЋАЊА НА ДР АРЧИБАЛДА РАЈСА" био је посредник између госпође Марине Ђурђевић и КПА да се ова књига штампа и појави на Сајму књига, дана 27.10. 2018. године.

- Обележено је 89. година од смрти Арчибалда Рајса државном церемонијом у Топчидерском парку у присуству представника Амбасаде Швајцарске у Србији, Министарства одбране, Војске Србије, Криминалистичко-полицијске Академије, Удружења за неговање традиције народно ослободилачких ратова, Удружења потомака Солунских ратника и грађана, дана 08.08.2018. год.

- У малој галерији РАТНИЧКОГ ДОМА Србије, приређена је документарна изложба "ЗАБОРАВЉЕНИ ХЕРОЈИ", аутора Димитрија Вујадиновића, са темом етичких питања у Србији (КСХС) након Великог рата. На изложби је истакнуто место било посвећено др Арчибалду Рајсу. Изложба је отворена 25.05.2018. год. 

- 88. годишњица смрти Арчибалда Рајса, свечано је обележена државном церемонијом у Топчидерском парку. Представници Владе Републике Србије, Амбасаде Швајцарске у Београду, Града Београда, Војске Србије, Криминалистичко-полицијске академије и удружења грађана која негују сећања на Први светски рат, у присуству грађана, положили су венце на споменик Арчибалду Рајсу, дана 08.08.2017. год.

- Постављена је спомен плоча др Арчибалду Рајсу, почасном председнику аероклуба "НАША КРИЛА", на улазу зграде Аероклуба у Узун Мирковој бр. 4, дана 17.06.2017. год.

- Поставка радне собе др Арчибалда Рајса која се налази у оквиру Криминалистичко-полицијске Академије, богатија је за оригиналну књигу на француском језику "Утисци из рата једног седамнаестогодишњег српског добровољца", аутора Едуара Петровића, за коју је предговор 1916 год., написао др Ачибалд Рајс. Посредством иницијативног одбора "У ИМЕ СЕЋАЊА НА ДР АРЧИБАЛДА РАЈСА", потомак Едуара Петровића, г-ђа Марина Ђурђевић, ову књигу је даривала Академији, уз договор да се уради дигитализација оригинала и одштампа репринт на српском језику, дана 12.10.2016. год.

- Поводом 87. годишњице од смрти Арчибалда Рајса, одржана је државна церемонија у Топчидерском парку. Представници Владе Републике Србије, Амбасаде Швајцарске у Београду, Града Београда, Војске Србије,  Криминалистичко-полицијске академије и бројних удружења грађана која негују сећања на Први светски рат, у присуству грађана, положили су у Топчидерском парку венце на споменик Арчибалду Рајсу, дана 08.08.2016. год.

- Одржан је парастос др Арчибалду Рајсу на Топчидерском гробљу. Парастосу су присуствовали представници Мачванског Прњавора, удружења грађана која негују сећања на Арчибалда Рајса и Први светски рат и грађани, поштоваоци успомене на др Арчибалда Рајса, дана 07.08.2016. год.

- Објављен је чланак "Арчибалд Рајс - дуг који морамо отплатити", аутора Филипа Пејковића, у часопису ПОРЕДАК, дана 28.07.2016. год.

- Одржана је церемонија предавања бисте др Арчибалда Рајса од стране Републике Србије и Удружења српско-швајцарског пријатељства "Др Арчибалд Рајс", школи за криминалистику у оквиру факултета за право, криминалистику и јавну управу Универзитета у Лозани (UNIL), дана 27. маја 2016. године.

- Представљена је књига Арчибалда Рајса "Злочини над Србима у Великом рату" коју је приредио др Милоје Пршић, у Дому Војске Србије, 11.02.2015. год. и промоција исте у Народном музеју Краљево, дана 12.05.2016. год.

- Одржана је промоција књиге Антонија Ђурића "Србији срце на дар, како нас је видео и заволео Швајцарац Рајс", у Парохијском дому Вазнесењске цркве, дана 24.04.2016. год.

- Одржан је Шести међународни научни скуп "Дани Арчибалда Рајса" у организацији Криминалистичко-полицијске Академије, од 10-11 марта 2016. год.

- Објављени су чланци о Арчибалду Рајсу, у порталу МОНДО уз подршку иницијативног одбора "У ИМЕ СЕЋАЊА НА ДР АРЧИБАЛДАРАЈСА", дана 08.02. и 18.02.2016. год. 

- Откривена је биста др Арчибалда Рајса у Берну у Швајцарској, у организацији ДРУШТВА СРПСКО 

- ШВАЈЦАРСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА "ДР АРЧИБАЛД РАЈС" из Швајцарске, дана 26.09.2015. год.

- Откривен је барељеф Арчибалду Рајсу у Дому Војске Србије, под покровитељством иницијативног одбора "У ИМЕ СЕЋАЊА НА ДР АРЧИБАЛДА РАЈСА" и предузећа ОМЕГА ХЕМИНГ- директор Славко Гојковић, дана 15.09.2015. год.

- Поводом 86. годишњице од смрти Арчибалда Рајса, представници Владе Републике Србије, Војске Србије, Амбасаде Швајцарске и удружења грађана која негују сећања на Први светски рат, положили су у Топчидерском парку венце на споменик Арчибалду Рајсу, дана 07.08. и 08.08.2015. год.

- Приређена је изложба "Рајс природњак" у галерији Природњачког музеја на Калемегдану, дана 11.05.2015. год.  

- Одржане су представе "Арчибалд Рајс" по драмском тексту првака Драме Народног позоришта Љубивоја Тадића у Народном позоришту, 07.05. и 14.05.2015. год.

- Приказане су пројекције документарно-играног филма "Чујте Срби" аутора Горана Вукчевића у Дворани дома синдиката, 28.03.2015 год. и Дому омладине, дана 22.04.2015. год.  

- Приређена је изложба "Р.А.Рајс - Извештаји о великом злочину", од стране Музеја жртава геноцида, на платоу испред павиљона "Цвијета Зузорић", дана 04.10.2014. год.

- Представљена је књига необјављених текстова др Арчибалда Рајса "Ратни извештаји из Србије и са Солунског фронта" коју су приредили мр Живко В. Марковић и Милан Старчевић, у издању "ГЕОПОЛИТИКА ПРЕС", дана 11.09. 2014. год. 
---------------------------------------------------------------------------------------------------

- Приређена је изложба "Сведок истине - Родолф Арчибалд Рајс" у Централном клубу Војске Југославије. Изложбу је приредио Историјски музеј Србије у сарадњи са Савезом удружења ратника ослободилачких ратова Србије 1912-1920 и потомака, јуна-јула 1997, године.